Co musi znajdować się w menu restauracji włoskiej?

restauracja włoska Kraków

Restauracja włoska w Polsce jest przede wszystkim miejscem, w którym można zapoznać się z kulturą gotowania mieszkańców słonecznej Italii. Co powinno być w menu, aby w pełni oddać ich styl jedzenia? Przede wszystkim powinny się w nim znajdować makarony w najróżniejszych odmianach, kształtach, z jak największą ilością dostępnych sosów, ziół, przypraw. Każdy, kto chociaż raz był we Włoszech wie, jak ważne są tam popularne „pasta” i jak bardzo istotną rolę pełnią w panującej tam codziennej diecie.

Kolejnym ważnym składnikiem kuchni włoskiej jest ser. W Italii je się go bardzo często w najróżniejszych odmianach. W dobrej restauracji włoskiej powinny być dostępne talerze z mieszanką włoskich serów, których smak zdecydowanie kojarzy się z Italią. Kolejnym elementem kojarzonym nieodłącznie z kuchnią włoską jest pizza, doskonale znana dzisiaj na całym świecie. Prawdziwa włoska pizza jednak jest zupełnie inna od tej, którą możemy dostać w Polsce i warto zdawać sobie z tego sprawę.

W restauracji włoskiej pizza powinna być maksymalnie cienka, przyprawiona sosem pomidorowym, ale nie ketchupem, z dużą ilością sera, a małą mięsa. Włoska pizza jest zdecydowanie bardziej lekka, płynna niż to, co mamy okazję jeść w Polsce. Nie jest to element menu, ale jako ciekawostkę można powiedzieć, że Włosi jedzą pizzę tylko nożem i widelcem, a branie jej w rękę jest raczej mało kulturalne.
Dodatkowo warto zwrócić uwagę na desery: konieczny jest tradycyjny panna cotta, czyli serek śmietankowy z sosem malinowym. W restauracji włoskiej powinien być też bogaty wybór sałatek, wykonanych z różnych rodzajów sosów, owoców i warzyw. Mięsa pełnią raczej pomniejszą rolę i ograniczają się do naprawdę małych porcji, ewentualnie większe są ryby.

Zobacz też: Restauracja włoska Kraków | DaPietro.pl