Spotkanie w kawiarni przy kawie

coffee-206142_1280

Kawa jest jednym z najbardziej popularnych napojów nie tylko w naszym kraju. Pije się ją rano, popołudniu, a nawet wieczorem i jeśli jest mocna, wtedy stawia na nogi. Każda osoba która chce się zrelaksować parzy sobie kawę.

Gatunkowo jest ich bardzo wiele rodzajów, ponieważ jest kawa w ziarenkach, kawa mielona illy espresso, rozpuszczalna a także z różnymi dodatkami. Idąc do kawiarni jest gwarancja wysokiej jakości kawy, ponieważ lokal ma do tego odpowiedni sprzęt. Są to ekspresy do kawy najwyższej jakości, które potrafią zrobić kawę na życzenie klienta. Zimą pije się ją gorącą, a do tego zamawiane jest ciasto. Natomiast latem w kawiarni można wypić kawę zimną, mrożoną jak również z bitą śmietaną czy lodami. Przyrządzana jest wedle znanych receptur dlatego kawiarnie renomowane mają tyle gości.

coffee-924045_1920

Już sam zapach kawy przyciąga aby wejść, odprężyć się i napić się kawy. Do kawiarni zachodzą różni ludzie, po to aby porozmawiać, poczytać gazetę, przeglądnąć Internet czy też posłuchać muzyki i odpocząć. Kawę zamawia się przy ladzie, natomiast kelnerka przynosi ją do stolika. Tradycyjna kawa ziarnista oro caffe zaparzana jest w ładnej i małej filiżance a do tego podaje się śmietankę w proszku, cukier jak również słodki dodatek. Wiele kobiet bardzo lubi kawę z dodatkami i w tym wypadku mogą sobie zamówić kawę latte, espresso, macchiato, a nawet cappuccino. Każda z nich składa się z innej ilości kawy, spienionego mleka, a także różnych aromatów. Współczesne kawiarnie posiadają menu nawet z dwudziestoma propozycjami na dobrą kawę. Jest to właśnie powód odwiedzania kawiarni ponieważ w domu rzadko kto taką kawę sobie przyrządza. Młodzież także może zamówić sobie kawę i dla nich jest ona trochę słabsza, a za to jest więcej odmian cappuccino.

Cały czas wprowadzane są nowe gatunki kawy dzięki czemu można poczuć zupełnie nowy smak. Kawiarnie także idą razem z modą dlatego często spotkać można kawę zieloną, która przy okazji jest bardzo zdrowa. Kelnerki muszą się nauczyć za to obsługiwać ekspres do kawy tak aby była ona pyszna i wyjątkowa. Jest to wbrew pozorom trudne doświadczenie ponieważ trzeba wiedzieć ile kawy wsypać do ekspresu, a także dobrze dobrać wszystkie ustawienia, aby nie pomylić zamówienia klienta. Okres jesienno-zimowy, gdzie w kawiarni są tłumy jest najtrudniejszy, dlatego większe kawiarnie posiadają nawet kilka różnych ekspresów. W ciągu kilku minut kawa jest gotowa, a najlepsi barmani potrafią nawet z mleczka do kawy ozdobić ją ciekawymi wzorami. Kawę wypija się od razu gorącą, ponieważ najlepiej wtedy smakuje.